7 feiten over zonnepanelen

7 feiten over zonnepanelen

onzin zonnepanelen

1. Dat goedkoop vaak duurkoop is  (vooral in deze markt)

Het is voor een leverancier niet zo moeilijk om de goedkoopste producten aan te bieden om een deal te sluiten: Low budget zonnepanelen, een Chinese omvormer en een bevestiging die snel op uw dak wordt geklikt. Van buitenaf zal het er mooi uitzien, maar schijn bedriegt.  Baseer uw keuze nooit alleen op prijs! U doet een investering voor wellicht 25 jaar. Uw investering in kwaliteit wordt op den duur echt beloond.

2. Dat zonnepanelen lekkages kunnen veroorzaken

Dit is met name het geval bij de plaatsing op (gebakken) dakpannen. Installateurs die goedkope dakhaken gebruiken (vaak aluminium  klikhaken) kunnen veel druk op de dakpannen veroorzaken die na verloop van tijd kunnen scheuren.

3. Dat het onzin is om zomaar een ‘zonnepanelen-pakket’ aan te schaffen

Bij veel aanbieders zie je het heel veel: ‘bestel direct zonnepanelen-pakket X’. Daarbij koopt u dus een pakket die zo goedkoop mogelijk is die bestaat uit zonnepanelen, een bepaalde omvormer en bevestigingsmateriaal. Klinkt eenvoudig, maar pas op! De combinatie zonnepanelen en omvormer is volledig afhankelijk van de situatie (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).  Er moet echt eerst een schouwing en berekening worden gemaakt voordat een goed pakket kan worden samengesteld.

4. Dat de zonnepanelen echt niet geheel zelfreinigend zijn

Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.  Als u uw zonnepanelen niet schoonmaakt gaat u na een jaar 3% aan opbrengst missen. Dat is niet veel, maar als het vuil zich ophoopt neemt dit nog toe.

 5. Dat aarding van zonnepanelen soms echt wel nodig is

Het aarden van zonnepanelen wordt bijna nooit gedaan omdat het niet verplicht is. Maar in sommige gevallen is het wel degelijk nodig.

6. Dat het plaatsen van zonnepanelen in bepaalde situaties onverstandig kan zijn

Zonnepanelen zijn prachtige producten. Maar u moet zich realiseren dat zonnepanelen niet in alle situaties geschikt zijn. Hier een paar richtlijnen die u helpen uw eigen keuze te maken: Plaats alleen zonnepanelen tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting.  Indicatie: zonnepanelen die op het westen staan leveren circa 16% minder vermogen dan zonnepanelen die op het zuiden staan. Plaats alleen zonnepanelen indien er beperkte schaduw is. Want schaduw is funest voor uw opbrengst. Het verschil in opbrengst tussen direct zonlicht en schaduw is soms wel een factor 8.

7. Dat de fabrieksgarantie een schijngarantie kan zijn.

De meeste installateurs geven 2 jaar garantie op de installatie, 5 jaar fabrieksgarantie op de omvormer en 10 jaar op de zonnepanelen. Maar wat als u bijvoorbeeld een Chinees merk heeft gekocht? De meeste Chinese fabrikanten hebben geen onderneming in Europa. Enig idee wat de fabrieksgarantie dan waard is? Als uw installateur niet moedwillig is zult u zich moeten richten tot het Chinese bedrijf. Vooral voor omvormers is dit een belangrijk issue, die zijn namelijk het meest kwetsbaar. Lees de details over de garanties van zowel de panelen als de omvormers. Maar het zal altijd lastig zijn om merken te beoordelen. Want ook Europese merken zijn onlangs failliet gegaan. Dan is het belangrijk dat u een stabiele installateur heeft.