‘Zonnepanenlen terugverdiend in 5 á 6 jaar’ aldus veehouder Talsma

 ‘Zonnepanelen terugverdiend in 5 á 6 jaar’ aldus veehouder Auke Talsma

In november 2012 is bij Auke Talsma uit Aldtsjerk het asbest van zijn ligboxstal verwijderd. Meteen daarna zijn er 180 zonnepanelen gelegd met een jaarlijkse opbrengst van ruim 42.000 kWh, dat is omgerekend meer dan 95% van het geïnstalleerde vermogen! ‘De accountant heeft uitgerekend dat ik het systeem in 5 á 6 jaar heb terugverdiend’ zegt Auke Talsma en daar is hij dik tevreden mee.

Van het energiebedrijf ontving hij nog € 7.000.- terug, dat is de directe besparing op zijn elektriciteitskosten. En door de fiscale regelingen heeft Auke Talsma ook flink wat minder belasting hoeven te betalen. Auke Talsma kan het alle collega-agrariërs aanraden maar realiseert zich dat het voor ieder bedrijf weer anders kan zijn.

‘Skjin en Enerzjyneutraal’
Terugkijkend op de asbestverwijdering door Hollema Bouw vindt Auke Talsma dat hij weinig overlast heeft ondervonden van het werk aan de gordingen en het dak, terwijl het wel midden in de winter was met het vee op stal. Door mee te doen aan het projekt ‘Skjin en Enerzjyneutraal’ van de Noardlike Fryske Walden kon op heel efficiënte wijze asbest er af en zon er op!

Veehouder Auke Talsma: ‘Zonnepanelen in 5 á 6 jaar terugverdiend’

Veehouder Auke Talsma: ‘Zonnepanelen in 5 á 6 jaar terugverdiend’

  

Tags: , , , , , ,